SEMINAR ZA TURNO KOLESARSKE VODNIKE, junij/julij 2012

Letos tako kot že dve leti zapored, smo se iz TKO Litija udeležili seminarja za turno kolesarske vodnike, v organizaciji Turno kolesarske zveze Slovenije (PZS). Seminar se je zgodil v mesecu juniju, in sicer v dveh etapah: teoretični del na Golteh, praktični del pa na Valvazorju pod Stolom z bližnjo okolico.

Nabrala se nas je prav »fletna« skupinica iz vseh vetrov Slovenije. Kar sedem udeleženk »khm khm lepšega spola« … fantje, pa brez zamere, ter dvanajst vrlih udeležencev. Vedoželjni smo navdušeno poslušali predavatelje. Skušali smo vsrkati vase čim več informacij, potrebnih za kvalitetno in varno vodenje skupin na kolesarskih turah ter organizacijo le-teh. Predavatelji so bili tako iz vodniških vod, kot iz vrst gorske reševalne službe, predavatelji s fakultet, skratka nabor znanja in izkušenj na nivoju. Na praktičnih primerih smo se učili priprave skupine (ter nas samih) na turo, orientacije, tehničnega dela »obvladovanja« kolesa, imobiliziranja ponesrečencev, kot tudi o zdravi prehrani pred, med in po kolesarski turi … Da ne dolgovezim, v nadaljevanju pripenjam nekaj utrinkov:

» … in ena in dva, dajmo dajmo!« nas je priganjal Peter in dodal, da je dobro ogrevanje predpogoj za kvalitetno kolesarjenje in seveda ob povratku še raztezanje, ki je čista zmaga.

Nekje za »lase privlečena« trditev, da smo punce brez orientacije v našem primeru definitivno NE drži (ampak vseeno je Aldo za vsak slučaj budno nadzoroval cvet deklet, ki smo iskale pravo smer J … ).

Jaka nas je vpeljal v skrivnostni svet menjavanja zračnic, »štukanja« strganih verig, osnovnih nastavitev ključnih delov kolesa: » Hja, punce, osnove je treba znat! Če se vam na turi zgodi problem, vzamete ven orodje in suvereno rešite situacijo, a ne?!«

Zapisala: N. G.

This entry was posted in Dogajanje. Bookmark the permalink.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s